Librarie online

 

 

 

 


Enciclopedia Iudaismului - Geoffrey Wigoder

Enciclopedia Iudaismului - Geoffrey Wigoder

carti de la Editura Hasefer

Enciclopedia Iudaismului reprezinta un eveniment istoric in cadrul publicatiilor Iudaica: este prima de acest tip, intr-un singur volum, de mai bine de douazeci de ani. Mai mult de saptezeci de specialisti au contribuit la cele peste o mie de articole revelatoare, fiind comandate special pentru aceasta lucrare de catre un consiliu redactional condus de Geoffrey Wigoder, care este de mult timp Redactor Coordonator al editiei standard de referinta a Enciclopediei Iudaice, in mai multe volume.

Articolele se axeaza asupra unui vast numar de subiecte. Exista articole biografice despre rabinii eroi din perioada luptei impotriva romanilor, Akiva si Iohanan ben Zakai. despre comentatorul Bibliei si al Talmudului din secolul al XII-lea, Sabatai Zvi. De asemenea, sunt incluse zeci de comentarii patrunzatoarecu privire la diversele rugaciuni din cadrul serviciilor liturgice zilnice, de Sabat si de sarbatori.


Lumini pentru viitor. Reflectii despre timp s vesnicie Alexandru Safran

Lumini pentru viitor - Alexandru Şafran

Reflecţii despre timp si vesnicie

Cărţi de la Editura Hasefer

Alexandru Safran (1910-2006) a fost una dintre figurile marcante ale rabinatului european.

Ales Sef-Rabin al Romaniei in 1940, la varsta de 29 de ani, el a jucat un rol determinant in salvarea evreilor in timp de Shoah, apoi, in 1948, s-a remarcat ca lider si un ganditor eminent al filozofiei religioase. Opera lui Alexandru Safran s-a intins pe mai mult de sapte decenii, el fiind si un participant important al dialogului iudeo-crestin.

Cartea de fata cuprinde teme majore. Alexadru Safran aduce un omagiu impresionant tatalui si mentorului sau, gaonul, Rabinul de Bacau, Bezalel Zeev Safran, savant de reputatie europeana in domeniul jurisprudentei iudaice. Cartea abordeaza, in principal, probleme de etica si de pedagogie (modestia, recunostinta, drepturi si indatoriri, educatie si munca, rugaciune si munca, invatatura cabalei al carui maestru a fost, relatia de importanta majora Israel - Diaspora).


Optiunile mele - Adrei Roth editura Hasefer

Optiunile mele - Adrei Roth

carti de la Editura Hasefer

"Noi, vastnicii care am supravietuit vicisitudinilor unei parti insemnate din secolul al XX-lea, stim din proprie experienta o multime de lucruri, pe care tinerii nu au cum sa le stie. Nu ma amagesc ca cineva ar invata ceva din experienta mea; in ultima instanta, fiecare invata doar de pe urma propriei experiente, bune sau rele, uneori amare. Asa mi s-a intamplat si mie. Astazi insa, cred ca trecerea in revista a unei vieti si publicarea ei nu e o experienta de lepadat."

pag.135: (Aprilie 1946) "In acea vreme, la hotarul Manasturului se asezare o tabla cu inscriptia "Pan'aici democratie, de aicea Manastur!". Si o gandeau in modul cel mai serios, nu aveau nevoie de democratia care pe atunci propaga egalitatea nationala. In opozitie cu textul placii memoriale despre care aminteam mai sus, in niciun discurs studentesc din acea vreme nu se pomenea nimic despre apararea democratiei, in schimb se vorbea mult despre apararea intereselor nasiunii romane."


Universalismul Iudaic - Ticu Goldstein - Hasefer

Universalismul Iudaic - Ticu Goldstein - editura Hasefer

Carti de la Editura Hasefer

Eseurile cuprinse in acest volum, reprezinta, in linii mari, publicistica autorului in decurs de peste trei decenii, dedicata iudaismului. Ticu Goldstein se apleaca asupra unor ganditori de talia lui Rosenzweig, Moshe Idel, Jules Isaac, Moses Gaser, Alexandru Safran, cu precadere asupra lui Emmanuel Levinas (cel mai laic dintre ganditorii religiosi si cel mai religios dintre ganditorii laici).

Fragment din "Universalismul iudaic" de Ticu Goldstein - Editura Hasefer 2015:
Spiritualitatea nu cunoaste tari mici si mari. Mica Elada a fost leaganul culturii europene. Micul Israel sta la temelia marilor religii monoteiste, raspandite pe toate continentele. In risipire, evreul a pierdut multe, uneori si viata, si-a uitat partial chiar si limba strabuna, dar n-a uitat niciodata acea patrie itineranta care i-a fost "Cartea".


Faust si maharalul din Praga - André Neher

Faust si maharalul din Praga - Andre Neher

Cărţi de la Editura Hasefer

La sfarsitul secolului al XVI-lea, orasul devine unul din centrele interogatiilor stiintifice ale Renasterii. Maharalul sustine o teza care patrunde adanc in traditia evreiasca: omul este inzestrat cu o putere a creativitatii, care ii ingaduie sa se deschida stiintei, cercetarii, indoielii. Desigur, aceasta putere a omului este supusa lui Dumnezeu; dar omul este chemat sa colaboreze cu Dumnezeu la desavarsirea creatiei, la reconcilierea pamantului cu cerul.

 • Partea întâi: Două mituri fascinante ale aventurii umane: Faust si Golemul
 • Partea a doua: Johannes Faustus şi Marele Rabi Loew (Maharalul) din Praga: istorie, legendă, mit
 • Partea a treia: Maharalul în miezul renaşterii
 • Partea a patra: Gândirea Maharalului in miezul secolului XX
 • Partea a cincea: Maharalul între Thomas Mann si Arnold Schonberg. Mitul şi realul în romanul Doctor Faust.

 • 
Herzl infiintarea statului evreu Shlomo Avineri

  Herzl (Theodor Herzl si infiintarea statului evreu) Shlomo Avineri

  Cărţi de la Editura Hasefer

  Acest volum încearcă să se concentreze pe odisea intelectuală şi spirituală a lui Herzl şi să îşi dezvăluie propriile îndoieli, începuturi greşite, viraje incorecte, dar şi înregistrări de succes. Aceasta este calea care a transformat Herzl dintr-un individ privat şi marginal într-un lider politic evreiesc, iar sionismul a devenit, dintr-o idee ezoterică, dacă nu excentrică, un actor pe scena internaţională.

  Pentru Herzl, a fost şi un proces de descoperire de sine şi de autoeducare. [...] Această carte este o naraţiune a modului în care Herzl, combinând o idee vizionară cu acţiune practică, a modelat politicile şi instituţiile care vor deschide calea către statul evreu.

  Primele note ale lui Hetzl către sine, despre cum ar trebui să inceapă, încă hoinăreau în lumea fanteziei. Erau complet dezangajate, din pozitia lui de jurnalist şi de persoană particulară care nu avea niciun sprijin politic şi nicio poziţie politică. "In primul rand voi negocia cu Ţarul eliberarea evreilor din Rusia ...", a precizat el. "Apoi voi discuta cu Kaizerul german, apoi cu Austria şi apoi cu Franţa despre evreii din Algeria".

  
Editura Hasefer Paul Grigoriu - Doi pentru o copilarie

  Doi pentru o copilarie - Paul Grigoriu

  carti de la Editura Hasefer

  Cunoscut indeosebi ca un extrem de talentat om de radio, Paul Grigoriu a semnat si o serie de volume de poezie si proza. Cea mai recenta aparitie editoriala purtand numele sau (ne ferim sa spunem ultima, poate vor mai fi si alte volume atestand calitatile de scriitor ale lui Paul Grigoriu) a vazut lumina tiparului la Editura Hasefer si se numeste "Doi pentru o copilarie. Povesti vechi si noi". Volumul, iesit de sub tipar la o zi dupa inhumarea autorului, contine emotionante amintiri din copilaria lui Paul Grigoriu si a prietenului acestuia, evreul Mundi.

  Cartea incepe in 1951, cu indemnul "Eu sunt Mundi. Hai sa ne jucam!" si se termina peste 188 de pagini, care acopera 13 ani, cu cuvintele "pentru amandoi, copilaria, cu coada ei adolescentina cu tot, esua lamentabil in acel 1964!". Ce este intre aceste file, la care se adauga "incheierea autorului", precum si prefata semnata de Radu F. Alexandru, vor afla cititorii volumului si cei care ne vor onora la lansarea cartii, care regretam ca a aparut postum.

  
Pasare in zbor - Edith Balas

  Pasare in zbor - Edith Balas

  Cărţi de la Editura Hasefer

  Avem în faţă cartea de memorii a unui "supravieţuitor de profesie", aşa cum se autodefineşte autoarea.

  Cu toate încercările dure la care a supus-o viaţa (deportarea în lagărul morţii de la Auschwitz, pe când avea doar 14 ani, iar la maturitate, luptând cu cinci recidive de cancer mamar), povestea lui Edith Balas este una plină de speranţă şi triumf, o valoroasă lecţie despre modul în care cineva poate fi prăbuşit de soartă, dar să continue să trăiască şi, în final, să triumfe.

  "Pasăre în zbor spune ea, titlul memoriilor mele, a fost inspirat de faimoasa sculptură a lui Brâncuşi, pe care eu o consider emblematică pentru viaţa mea." Edith Balas este profesor universitar de istoria artei la Universitatea Carnegie Mellon de mai bine de treizeci de ani. Principalele domenii de interes ale sale sunt arta modernă, pictura şi sculptura modernă, precum si arta Renaşterii italiene.

  
Toate fluviile curg in mare - Elie Wiesel

  Toate fluviile curg in mare - Elie Wiesel

  Cărţi de la Editura Hasefer

  Elie Wiesel s-a născut la 30 septembrie 1928, într-o familie de evrei din Sighetu Marmaţiei. La vârsta de 15 ani a fost deportat în timpul Holocaustului şi a supravieţuit lagărelor de exterminare Auscwitz-Birkenau şi Buchenwald. A devenit un simbol în lupta pentru drepturile omului, iar în 1986 a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace.

  Carti de la editura Hasefer

  Adevarul asupra problemei evreiesti din Romania in lumina textelor religioase si a statisticei (autor Wilhelm Filderman)

  Alexandru Safran: o viata de lupta, o raza de lumina (autor Carol Iancu)

  Bucuriile muzicii - Vol 1 - Mihail Sebastian
  Bucuriile muzicii - Vol 2 - Mihail Sebastian

  Cabala in Italia 1280 - 1510 - Moshe Idel

  Calator pe vasul mortii. 74 de zile pe Struma - Touvia Carmely

  Ce este filosofia evreiasca? - Gerard Bensussan

  Cilibi Moise, un filozof popular (autor Ţicu Goldstein)

  Conştiinţa în oglinda istoriei Marius Mircu - un jurnalist complet - Carmen Ţâgşorean

  Copilaria unui netrebnic - Ion Calugaru

  Cu Benjamin Fondane dincolo de istorie sau carnetele lui "Ulysse" (Monique Jutrin)

  De la Dibuk la Lozul cel mare (Camelia Craciun)

  Destinul iudaic intre lumini si bezne (o carte de Zoltan Terner)

  Doi pentru o copilărie (o cartea a jurnalistului Paul Grigoriu)

  Enciclopedia Iudaismului (coordonator Geoffrey Wigoder). O carte de referinta pentru cultura iudaica.

  Evrei pe drumul pribegiei (autor Joseph Roth). O carte despre evreii din Europa de Est.

  Exodul ( o carte scrisa de Leon Uris)
  1946. La Karaolos sunt copii care n-au idee ca exista o lume in afara sarmei ghimpate.

  Familia Calaff (un nroman de Iulia Soare)

  Faust si Maharalul din Praga (autor: Andre Neher) 5769 de ani de la facerea lumii

  Folclor spaniol/sefard in România (Ioan Taloş)

  Franz Rosenzweig: Cântul revelaţiei (o carte de Salomon Malka)

  Herzl - Theodor Herzl si infiintarea statului evreu (autorul cartii: Shlomo Avineri)

  Intalniri cu Marcel Iancu - Geo Serban

  Istoria războiului iudeilor împotriva romanilor (autor Flavius Josephus)

  Lumea de sub pod si zarva ei (un maraton narativ de Zoltan Terner)

  Lumini pentru viitor. Reflecţii despre timp şi veşnicie - Alexandru Şafran

  Marienbad - Şalom Alehem

  Wilhelm Filderman: Memorii si jurnale Vol. 1 (1900 - 1940) - editor Jean Ancel

  Wilhelm Filderman: Memorii si jurnale Vol. 2 (1940 - 1952) - editor Jean Ancel

  Miturile fondatoare ale antisemitismului - editia a II a. Din antichitate pana in zilele noastre. (autor Carol Iancu)

  O carte pierduta. Treizeci si cinci de povestiri (autorul cartii: S.Y. Agnon) - Hasefer 2014

  Operatiunea ultima sansa. Un om in cautarea dreptatii impotriva criminalilor nazisti (autor Efraim Zuroff)

  Isaac Leib Peretz - Opere alese

  Optiunile mele - Adrei Roth

  Pasare in zbor - Edith Balas (roman autobiografic)

  Pe cuvant de onoare (autor Laura Z. Hobson)
  "Am fost evreu opt saptamani". Acesta este titlul seriei de articole pe care a semnat-o Schuyler Green, proaspatul gazetar de la Smith's Weekly.

  Povestea miracolului economic - Dan Senor, Saul Singer

  Povestiri din Ţara Fagaduintei - David Urs

  Practici culinare evreiesti in lumea intreaga - Hasia R. Diner si Simone Cinotto

  Romania Israel. Relaţii in perioada comunistă - Angel Tîlvar

  Schechterezada - I. Schechter

  Toate fluviile curg in mare (autor Elie Wiesel)

  Si marea nu se umple (autor Elie Wiesel)

  Stele Ratacitoare - Şalom Alehem

  The Synagogue in Romania (arh. Aristide Streja, arh. Lucian Schwarz) - enciclopedia sinagogilor din Romania

  Ultimul curs de istorie (autor Maud Haymovici)
  Acel evreu al Frantei Libere care iubea atat de mult Bretania

  Un tânăr în cautarea dragostei (Isaac Bashevis Singer)

  Universalismul Iudaic - Ţicu Goldstein

  Vreau să depun mărturie până la capăt (autor Victor Klemperer) jurnal 1933 - 1945