debugIepurii-nu-mor-Savatie-Bastovoi|
Iepurii nu mor - Savatie Baștovoi
Contact

 

 

 

 

Carte Proza, beletristica, roman Beletristica

Iepurii nu mor - Savatie Baștovoi  

 
Iepurii nu mor - Savatie Baștovoi
cod ptc: C008-000010
barcode: 9786068272061
ISBN: 978-606-8272-06-1
30 Lei
  27.00 Lei
in stoc
editura: Editura Cathisma 2012
autor(i): Savatie Baștovoi
format: 110 x 200 mm
numar de pagini: 336
tip coperta: Brosata (Paperback)
starea cartii: Noua
limba : Romana
gen literar: proza, religie
 
Goodreads ranking:
3.68

(actualizat pe: 2021-03-02)

Descriere

„…romanul răspândește o lumină puternică: strălucirea unei scriituri formidabil întocmite și pline de finețe. (…) Maniera sa de a restitui propaganda stalinistă, repetată cu insistență atât în școlile moldovenești, cât și în cele românești, nu este deloc dogmatică: ea reliefează mai degrabă poezia absurdului.”
Le Monde / CATHERINE SIMON 

„Nu este jurnalul unui bătrân nebun, ci o carte de actualitate a unui copil considerat naiv, asemenea unui primitiv prost educat sau unui iepuraș uimit. (…) Acest roman colorat, care suprapune visul și realitatea, este o critică în acte, veselă și radicală, a dogmelor comunismului, care aruncă în aer limbajul de lemn al sloganelor prin splendoarea stilului.”
Le Canard Enchainé / DAVID FONTAINE 

„O bijuterie literară ne-a venit din Moldova, primul roman al unui soi de geniu polivalent. (…) Această operă multiformă – poetică, romanescă, dramatică – mărturisește o copilărie sovietică într-un univers vast, dar înfundat: cuvintele par să nu aibă nici un sens, nimic nu leagă oamenii între ei decât neâncrederea.”
Le Figaro / ASTRID DE LARMINAT 

„OZN literar, pepită romanescă, această operă cu tentă autobiografică ne povestește despre viața unui băiețaș de 9 ani, în Moldova sovietică, în anii ce au precedat prăbușirea Uniunii Sovietice. O povestire despre inocență, confuzie, credința în Lenin, presărată cu un panteism vesel, cu bucăți de poezie pură.”
Le Vie / MARIE CHAUDEY 

„Baștovoi își deplânge amintirile și dezvoltă atitudinea lui critică: el descrie comunismul statului văzut prin ochii unui copil. Propaganda nu mai rezistă. Ea este adevărata boală infantilă a socialismului. (…) Ciudățenia șocantă a paginilor lui Baștovoi ține de tabloul acestor vieți consumate cu îngurgitarea de slogane. Oamenii mari sunt puerili, iar copiii, ființe ce ar fi avut șansa să devină poeți dacă nu ar fi fost victimele școlii. Odată ajunși pe mâna profesorilor, școlarii sunt sortiți acestui destin de a deveni demni de Lenin și de cravata roșie. Propaganda este astfel cu atât mai urâtă, cu cât ea infectează suflete pure. Nu este permis să fie abuzați copiii. Adulții sunt deja incorigibili. Poate tocmai de aceea Baștovoi a preferat societății lor chemarea Cerului.”
Le Point / SYLVAIN TESSON (laureat al premiului Goncourt pentru literatură)  

Carti recomantate