Contact

 

 

 

 

Carte Proza, beletristica, roman Scriitori contemporani

O dimineata de iubire pura - Yukio Mishima | Editura Humanitas 2019  

 
O dimineata de iubire pura - Yukio Mishima | Editura Humanitas 2019
cod ptc: C004-000152
barcode: 9786067795745
ISBN: 978-606-779-574-5
29 Lei
  22.62 Lei
in stoc
editura: Editura Humanitas 2019
autor(i): Yukio Mishima
colectie: Raftul Denisei
traducere: Andreea Sion
format: 130 x 200 mm
numar de pagini: 216
tip coperta: Brosata (Paperback)
starea cartii: Noua
limba : Romana
 
Goodreads ranking:
3.65

(actualizat pe: 2021-05-06)

Descriere

Traducere și note de Andreea Sion

Iubiri monstruoase sau iubiri fără noroc, relații sordide sau de un erotism care transcende tabuurile, personaje care sfidează orice morală și sunt, unele, capabile de crime – cinice sau pasionale – și victime nevinovate. Nimic nu este banal în lumea imaginată de scriitor, nimeni nu poate spera la un final fericit. Cele șapte povestiri reunite în volumul O dimineață de iubire pură sunt tot atâtea miniaturi detaliate care concentrează în desenul lor întreaga complexitate a stilului și viziunii lui Mishima.

Deși acoperă douăzeci de ani din creația literară a autorului (1946-1965), cele șapte povestiri ale lui Mishima reunite în volumul de față sunt surprinzător de unitare, centrate în jurul marii teme a iubirii și dezvăluind un scriitor fascinat, încă de la debut, de transgresiune. Dacă experiența inițiatică prin care un băiat descoperă iubirea într-un peisaj magic de pe litoral ne frapează inițial prin romantismul său exaltat (deși sugestia unei realități funeste nu poate fi ignorată) – O poveste despre un promontoriu este scrisă în timp ce autorul nu are nici douăzeci de ani –, în O dimineață de iubire pură – povestea unui cuplu îmbătrânit care încearcă să-și mențină vie dragostea prin jocuri erotice perverse – găsim explicite cinismul și viziunea sumbră despre sexualitate care caracterizează întreaga operă a lui Mishima. Aceste două povestiri încadrează alte cinci texte în care sunt explorate povești de cuplu tragice sau sordide, mereu analizate cu luciditate crudă.

„Prin profunzimea analizei psihologice, Mishima este comparabil cu Stendhal, iar în explorarea personalităților distructive, ne amintește de Dostoievski.“ – The Christian Science Monitor


 

Raftul scriitorilor japonezi
Young readers