Contact.

 

 

 

 

Carte Istorie, politica, social Istorie românească

Orizonturi rosii - Ion Mihai Pacepa | Editura Humanitas 2019  

 
Orizonturi rosii - Ion Mihai Pacepa | Editura Humanitas 2019
cod ptc: C004-000706
barcode: 9789735057367
ISBN: 978-973-50-5736-7
79 Lei
  61.62 Lei
in stoc
editura: Editura Humanitas 2019
autor(i): Ion Mihai Pacepa
colectie: In afara colectiilor
greutate: 0.8 Kg
format: 155 x 230 mm
numar de pagini: 464
tip coperta: Brosata (Paperback)
starea cartii: Noua
limba : Romana
gen literar: Istorie recenta, comunism, istorie romaneasca
 
Goodreads ranking:
3.95
actualizat astazi

Descriere

În 1978, în plină glorie, cumulând câteva funcții esențiale – consilier personal al lui Nicolae Ceaușescu, director adjunct al Departamentului de Informații Externe și secretar de stat în Ministerul de Interne, generalul-locotenent Ion Mihai Pacepa a făcut un gest paradoxal, părăsind România.

Apoi, publicând în SUA volumul memorialistic Orizonturi roșii, Pacepa a demascat natura criminală a partidului comunist și a Securității, aducând prejudicii ireparabile regimului de la București. Cartea sa a dat în vileag un sistem al crimei organizate la nivel de stat care funcționa în virtutea unei autentice tradiții leniniste. Dar de data asta nu era vorba de ideologia omniprezentă în materialele de propagandă, ci de faptul că Ceaușescu, la fel ca Lenin odinioară, își finanța proiectul politic personal din acțiuni profund ilegale: trafic de persoane și de armament, spionaj industrial, extorcare de bani, acțiuni de influență, mită și corupție.

Dacă în Rusia presovietică gangsterul însărcinat să facă bani pentru partid era Stalin, în România lui Ceaușescu, cei ieșiți pur și simplu la furat bani și secrete de prin toată lumea erau miile de ofițeri acoperiți ai DIE. O asemenea depoziție a perturbat afacerile colosale ale acestei veritabile mafii. De aceea, Securitatea și moștenitorii săi nu i-au iertat niciodată generalului Pacepa așa-zisa lui trădare.

Generalul Pacepa este considerat de comunitatea de informaţii a SUA singurul reprezentant al Occidentului care a demolat o întreagă reţea de spionaj inamică şi a jucat un rol remarcabil în preîntâmpinarea celui de-al Treilea Război Mondial. S-a spus despre el că este „omul cu cea mai mare influenţă din secolul XX, dacă nu şi din secolul XXI“.

„Pacepa nu numai că ne-a ajutat să înţelegem istoria şi multe dintre operaţiunile de dezinformare – îndeosebi din partea Rusiei şi a ţărilor din Orientul Mijlociu – la care încă asistăm, dar ne-a oferit avantajul de a învăţa cum să le înfrângem. Pe scurt, a deschis o lume a cărei existenţă nu era cunoscută multora dintre noi, în timp ce aceia care o cunoşteau o subestimau considerabil.“ – R. JAMES WOOLSEY, Jr., fost director al CIA


 

Istorie