Librarie online

 

 

 

 

 

Sven Hassel. Literatura de razboi.

romane inspirate din experianta reala a scriitorului, in cel de-al doilea razboi mondial

Sven Hassel - Montecassino editia 2020

Monte Cassino (Ed. 2020) - Sven Hassel

colectia Armada History

Dupa ce au supravietuit ororilor de pe Frontul de Est, Sven (personajul din roman) si camarazii sai din Regimentul 27 sunt trimisi in Italia. Hitler nu vrea sa piarda niciun metru patrat de teritoriu, chiar daca asta inseamna ca soldatii germani sa moara pana la unul.Peste Monte Cassino (o manastire fortificata) ploua cu obuzele Aliatilor, iar mentinerea pozitiei este echivalenta cu supravietuirea.

Sven Hassel a fost un scriitor remarcabil, nu lipsit de controverse, care a scris romane despre Frontul de Est din al Doilea Razboi Mondial. Din 1953, a scris 14 romane, toate la persoana I, care au fost traduse in 25 de limbi si publicate in peste 50 de tari.


Sven Hassel Legiunea blestematilor - carte editia 2020

Legiunea blestematilor - Editia 2020 - Sven Hassel

colectia Armada History - Nemira

în război, omul ajunge carne de tun. Condamnat pentru dezertare din armata germană, Sven Hassel e trimis într-o cazarmă-închisoare pe Frontul de Est, unde el şi ceilalţi camarazi sunt consideraţi carne de tun în faţa implacabilei Armate Roşii. Puţini şi prost înarmaţi, ei vor descoperi limitele la care se poate ajunge pentru supravieţuirea în stepele siberiene. Al Doilea Război Mondial devine teatrul celor mai sângeroase bătălii, iar oamenii, simple animale de povară sacrificate în tumultul istoriei.

Când a început să scrie primul roman, şi cel mai cunoscut, Legiunea blestemaţilor, era încă prizonier. Cartea a apărut în daneză în 1953 şi în engleză patru ani mai târziu.


Sven Hassel Blindatele mortii - carte Nemira 2020

Blindatele mortii - Editia 2020 - Sven Hassel

colectia Armada History - Nemira

O carte a ororilor făcute de oameni cu mâinile lor.

Pe Frontul de Est, dotaţi cu vehicule militare, Sven Hassel şi camarazii săi se pregătesc pentru luptele care urmează. Carne de tun între planurile nebuneşti ale comandanţilor nazişti şi uriaşa Armată Roşie, soldaţii din Regimentul 27 vor face orice ca să reziste în infern. Nu pentru Germania, nu pentru Hitler, nu pentru onoare. Doar pentru supravieţuire.

"Fiecare crede că cel mai cumplit e atunci când cad bombele, dar nu-i aşa. Reacţia oamenilor dă naştere unui iad de neuitat. "Tatăl nostru care eşti în ceruri ... ", se ruga o voce tremurătoare. Loviturile surde ale târnăcoapelor îi răspunseră. "Sss!" făcură exploziile. "şi ne iartă nouă greşelile noastre ..." Un amestec urlător de ţărână şi de foc ţâşni în aer şi tunetul se prăbuşi peste noi. Bombe neexplodate? Nu, bombe incendiare cu explozie întârziată. Ne-am lipit de zidurile de rezistenţă. "Vie împărăţia Ta ...""


Sven Hassel Legiunea blestematilor - carte editia 2020

Legiunea blestematilor - Editia 2020 - Sven Hassel

colectia Armada History - Nemira

O carte despre absurditatea regimului nazist si despre atrocitătile comise de politia secretă a lui Hitler. Gestapoul e spaima tuturor. în clădirea sumbră aflată pe Prinz Albrechtstrasse, dispar fără urmă duşmanii Reichului. Oamenii devin fiare dominate de frică şi de cruzime.

După luni întregi de lupte sălbatice pe Frontul de Est, Regimentului 27 i se alătură rezervişti germani. O garnizoană a fost atacată şi ocupată de trupele ruseşti, iar soldaţii germani, măcelăriţi. Sven Hassel şi camarazii lui sunt trimişi dincolo de linia inamică să-i prindă pe cei responsabili. Acesta e abia începutul, pentru că misiunea lor îi va duce la Hamburg, în apărarea nemiloşilor poliţişti din Gestapo.

"Un grup de soldaţi ţâşni afară din tranşeea pe care o aveam în faţă Am inspirat adânc şi am fixat bine patul armei în scobitura umărului. Ca în poligon. Cu ţinta bine prinsă în cătare, goleam încărcător după încărcător, înlocuite imediat cu altele de servantul meu, un om de acum în vârstă. Armam şi apăsam pe trăgaci. Deasupra capetelor noastre, tuna. Un ocean orbitor de flăcări prefăcuse cerul într-un gigantic ecran, iluminând terenul ca-n plină zi. Munţii crăpau şi se năruiau."

Pe numele lui adevărat Sven Pedersen, s-a născut în 1917 la Fredensborg, în Danemarca, într-o familie de muncitori din Zealand. Mai târziu, a preluat numele german al mamei, Hassel. Aproape 6000 de danezi, un sfert din minoritatea daneză din Germania, s-a oferit voluntar să lupte împotriva Rusiei după invazia din 1941. Dar Hassel intrase în armata germană înainte de război, ca ofiţer de cabină pe vapoarele daneze.

Rămas fără slujbă după ce şi-a terminat serviciul militar în 1936, în anul următor s-a înscris pe lista tot mai lungă din Wehrmacht, căpătând cetăţenie germană când ajunge şofer de tanc. Unitatea lui, parte din divizia a II-a Panzer, a luat parte la invazia Olandei din 1 septembrie 1939. Obiectivul diviziei sale era să-l cucerească Cracovia, unde însă le-a ţinut piept improvizata, dar bine coordonata apărare poloneză şi unde au suferit pierderi majore.

Hassel a fost pe toate fronturile de război, mai puţin Africa de Nord în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. La un moment dat a dezertat. Rănit de şapte ori, până la urmă a ajuns locotenent şi a primit Crucea de Fier şi alte medalii. A prins sfârşitul războiului ca prizonier al ruşilor la Berlin, dar a fost mutat de la un aliat la altul.

A fost eliberat în 1949, dar simţea că viaţa civilă îi e străină acum, la fel ca miilor de alţi foşti soldaţi din Wehrmacht, aşa că a cocheta să intre în Legiunea Străină Franceză. Dar în loc să ajungă în Vietnam, a avut noroc s-o întâlnească pe Dorthe Jensen. S-au căsătorit în 1951. A început să lucreze într-o fabrică de automobile, dar Dorthe l-a încurajat să scrie.

Când a început să scrie primul roman, şi cel mai cunoscut, Legiunea blestemaţilor, era încă prizonier. Cartea a apărut în daneză în 1953 şi în engleză patru ani mai târziu. Bazată pe experienţa lui Hassel în armată, pentru cititori erau descrieri brutale ale vieţii unui regiment penal german în timpul războiului. Aceste aşa numite divizii pedepsite s-au înfiinţat în octombrie 1942 din cauza pierderilor galopante suferite de armata germană, când înaltul Comandament German a început să caute carne de tun prin lagărele de concentrare. Adesea, aceşti soldaţi erau anti-nazişti, forţaţi să facă muncă de construcţie pe front. Mulţi dintre ei dezertau.